Акценти
Начало / Общество / От началото на август стартира раздаването на ваучери за цифрова ефирна телевизия

От началото на август стартира раздаването на ваучери за цифрова ефирна телевизия

От 1 август стартира кампанията по раздаване на ваучери, срещу които хората, получавали енергийни помощи през миналата година, ще могат да вземат  безплатни декодери за цифрова ефирна телевизия. На територията на област Плевен право на ваучери имат 8 873 граждани,  съобщи Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен.

Ваучерите за декодерите ще се предоставят от Агенция социално подпомагане чрез териториалните й поделения в областта и съответните изнесени работни места в пощенските клонове. Преди да получат ваучер, правоимащите ще подават декларация, че имат телевизор, който се нуждае от декодер. След това по предварително уточнен график ще се раздават и самите ваучери, срещу които ще се получават декодерите в предварително определени чрез търг магазини. За област Плевен това е магазин „Техномаркет”.

Много важно е хората да знаят, че когато получат ваучерите си, не трябва да нарушават целостта им, предупреди Вацка Хорозова. Те са изработени под точен брой и няма да има възможност за подмяна, ако бъде нарушена целостта им.

Друго условие за получаване на ваучер е, ако лицето, което през миналата година е получавало енергийни помощи, е починало, семейството му има право да получи ваучер. Но, ако починалото лице е живеело само, наследниците му нямат право на ваучер.

Декларации и ваучери ще се осигуряват в пощенските клонове по местоживеене, но декодери ще могат да се получават само от определените магазини, което е известно неудобство за хората от малките населени места.

Вацка Хорозова уточни, че всички кметове по населени места са уведомени за съдействат в дните, когато по график ще се раздават ваучерите.

Лицата, които не могат сами да подадат декларация и съответно след това да получат ваучер, могат да подпишат пълномощно на друго лице, което да направи това, каза още Хорозова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...