Начало / Общество / Заповедта за освобождаване на клуба-кафене на СДС в Градската градина влиза в сила от днес

Заповедта за освобождаване на клуба-кафене на СДС в Градската градина влиза в сила от днес

Главният експерт в отдел „Правен“ на Община Плевен Драгомир Стойчев и Полина Георгиева – директор на ОП „Жилфонд“

Днес влиза в сила заповедта на кмета на Община Плевен, с която се прекратяват наемните отношения със СДС и партията трябва да освободи заеманите от нея общински нежилищни имоти, тъй като с изтичане мандата на 41 Народно събрание СДС няма право да продължи да ги ползва. Към днешна дата от СДС не са внесли възражение в Община Плевен във връзка с издадената заповед, каза днес на пресконференция главният експерт в отдел „Правно-нормативно обслужване“ на Общината Драгомир Стойчев. СДС вече са освободили клубовете, които се ползват за заведения. Не е освободен единствено клубът-кафене в Градската градина. Ако заповедта за освобождаване не бъде изпълнена доброволно, имотът ще бъде иззет принудително, каза Стойчев.

Той заяви, че прекратяването от страна на Общината на договора с ПП СДС, прекратява автоматично договорите отношения, в които партията е влязла с други ползватели на съответните имоти. По думите му в момента фирмата, която ползва за кафене  клуба в Градската градина, няма правно основание за това и следва да освободи имота. Ако не го направи доброволно, ще търсим съдействие от полицията за принудително извеждане от имота, допълни още Стойчев.

Полина Георгиева, директор на ОП «Жилфонд», което е прекият собственик на спорния имот представи пред журналисти становище, в което подробно е описан казусът със заведението в Градската градина. /Текстът на цялото становище може да прочетете по-долу/.

Всички други клубове на СДС, преотдадени за заведения, вече са освободени, единствено проблем има с помещението в Градската градина, обясни Полина Георгиева.

По думите на Драгомир Стойчев всички политически партии, които незаконно обитават имоти по смисъла на Закона за политическите партии, е предприета процедура и до края на месеца трябва да  ги освободят.

Ще припомним, че на 18 юли от Общинския инспекторат съставиха акт за административно нарушение на управителя на фирмата, която стопанисва кафенето в Градската градина. Актът беше заради ползването на откритото пространство като лятна градина без издадено разрешение за това. Според чл. 11 от Наредба 15 на Общинския съвет, се забранява поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, както и използването им, без разрешение за поставяне и без схема за разполагане, като такава е задължителна.

СТАНОВИЩЕ

Относно : Общински нежилищен имот, представляващ сграда за обществено обслужване, находяща се в гр.Плевен, Градска градина

Съгласно Заповед №РД-10-1567/25.11.2009г.на Кмета на Община Плевен, на дата 01.12.2009г. е сключен Договор за наем на общински нежилищен имот, представляващ сграда за обществено обслужване, находящ се в Градска градина – Плевен. Договорът е за отдаване под наем на цитирания по-горе имот, като отдаването е по реда на Закона за общинската собственост(ЗОС)  и Закона за политическите партии(ЗПП). Имотът е отдаден на ПП СДС. След прекратяване дейността на 41 Народно събрание, закономерно, съгласно клаузи на договора и действащото законодателство договора се прекратява. За прекратяване на наемните отношения ПП СДС е уведомена с писмо от дата 17.05.2013г. Предприета е в последствие процедура по освобождаване на общински нежилищен имот, представляващ сграда за обществено обслужване, находящ се в Градска градина – Плевен, съгласно разпоредбите на чл. 65 от ЗОС. Същата е финализирана с издаване на Заповед №РД-10-1043/08.07.2013г.на Кмета на Община Плевен.

Неизяснен към момента е статута на фирма „Нева 2007”ЕООД. На какво основание те ползват цитирания имот, общинска собственост, както и прилежащия терен, обособен като лятна градина. Липсва разрешение от страна на Община Плевен за поставяне (обособяване) на лятна градина, липсва договор за отдаване под наем между Община Плевен и „Нева 2007”ЕООД, има твърдения, но не е представен договор между „Нева 2007”ЕООД и ПП СДС. Към настоящия момент договор от дата 01.12.2009г. между Община Плевен, чрез ОП”Жилфонд” и ПП СДС е прекратен. До колко и какви отношения между ПП СДС и „Нева 2007”ЕООД съществуват и са законосъобразни същите се явяват акцесорни (допълнителни) към основния договор, неговото прекратяване води и до прекратяването на всички акцесорни споразумения. Към настоящия момент „Нева 2007”ЕООД се явява ползвател без правно основание на общински нежилищен имот, представляващ сграда за обществено обслужване, находящ се в Градска градина – Плевен. Още веднъж подчертавам, че Община Плевен няма задължения и отношения с „Нева 2007”ЕООД,  предвид което и няма задължение да уведомява същата за деня и часа за освобождаване. Ако изобщо приемем, че такова задължение съществува и е необходимо, то следва да се извърши от ПП СДС.  На дата 23.07.2013г. Заповед № РД-10-1043/08.07.2013г. на Кмета влиза в сила и при неизпълнението доброволно, в дадените срокове, имотът ще бъде иззет принудително.

До настоящия момент ПП СДС е заплащала за описания по горе имот наем формиран на база наемни цени за нежилищни имоти, предназначени  за нуждите на политически парти, т.е заплащаната сума е в размер на 61,28лв.

Съгласно Акт за общинска собственост №36553/13.01.2011г. обекта е актуван като сграда за обществено хранене, и е преустроена в „Снек-бар”, съгласно удостоверение №241/22.11.2007г. издадено от Главния архитект на Община Плевен. По определените от Общински съвет Плевен наемни цени  за общински нежилищни имоти, с оглед на търговската зона(първа) дължимия наем за посочения имот, би възлизал над 1000лева месечно без ДДС.

От изложеното до тук е видно, че Община Плевен търпи сериозни финансови загуби.

Преустройството в „Снек-бар” е извършено от Община Плевен. Изградени са всички допълнителни помещения по проект на ВиК и ел.инсталация, В и К и ел. оборудване, подови настилки и облицовки по стени, блажно, латексово и фасадно боядисване, окачен таван, площадка за лятна градина, алейно осветление.

Община Плевен заявява категорично, че този обект няма да бъде преотдаван на политически партии. След освобождаване на имота, се предвижда да се организира публичен търг за отдаване  под наем по цени съобразно предназначението на обекта, и в  съответствие с разпоредбите на ЗОС и Наредба №7 на Общински съвет Плевен. Приходите от наем ще постъпват по сметка на Община Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...

5 коментари

  1. е, ще освобождават, разбира се. Това не им се полага вече. То никога не им се е и полагало, но те така са решили, нали са зетьове на стария градоначалник

  2. 61 лева? 61 лева са плащали зетьовете на стария кмет, уж че е клуб на СДС а те го ползвали като ресторант. каква наглост.

  3. Това е ярък пример за страхотната шуробаджанащина в България и в частност при упрвалението на предишния кмет в града.Наистина 61 лева наем е голям абсурд!!!

  4. Възмутена съм, това е конкретен пример как се краде от една Община и то от ръководството й, защото разбрах, че това било заведение на семейството на бившия кмет. Колко са загубили плевналии от далаверата? И само това ли е тя или е само един пример за много далавери, източили бюджета на града през последните години?Възмутително

  5. Информацията не е коректна,а от там и коментарите ви.61лв е сумата,която СДС са плащали на „Жилфонд“ а наемателите сключват договор със СДС и плащат наем на тях,който съвсем не е двуцифрена сума.
    А „Жилфонд“ с парите от наемите,които събират колко от имотите си обслужват(ремонтират потдържат,стопанисват)Да не говорим,че слагат такива наеми ,че полвината имоти са безстопанствени и се рушат или стават приют на наркомани и безомници.Ще дам пример живея в кв“Дружба“1 до 111блок имаше хранителен магазин.Сега отдавна го няма защото наема е безбожен а предлагания обект далеч не отговаря на цената им.И така с години се руши собственост която стопанисва „Жилфонд“,а е строена с парите на родителите ни.Искам да им напомня на самозабравилите се служители ,че те работят за гражданите ,а не гражданите за тях.