Акценти
Начало / Здравеопазване / УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен закупи нова лапароскопска апаратура

УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен закупи нова лапароскопска апаратура

Последно поколение лапароскопска апаратура за около 400 хил. лв, целеви средства на Министерство на здравеопазването, бе закупена за нуждите на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, съобщиха от болничното заведение.  Апаратурата ще бъде използвана от Клиниките по хирургия към болницата и служи за безкръвни операции на органите от стомашно-чревния тракт, жлъчен мехур и други.

Лапароскопът е последно поколение от системата Einstein и има възможност за работа в триизмерен режим, което позволява по-прецизното извършване на оперативните интервенции. Апаратурата е въведена в експлоатация и първият пациент, опериран по спешност с нея от екип в Първа хирургична клиника, вече е изписан.

Лекарите обясняват, че тази система разширява значително възможностите на хирургичните екипи във втората по големина болница в България да извършват така наречените „безкръвни операции“. При тях възстановителният период, както и следоперативната болка са значително по-малки в сравнение със стандартните процедури. Болницата разполага с обучени екипи за работа с лапарокопската апаратура, обучени в страната и чужбина. Благодарение на новата си придобивка УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен е в готовност да извърши по спешност операция по всяко време на денонощието, целогодишно.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...