Начало / Култура / Максим Ешкенази дирижира в Плевен концертите „Фортисимо в клас”

Максим Ешкенази дирижира в Плевен концертите „Фортисимо в клас”

На 28 март Плевенска филхармония под диригентството на Максим Ешкенази ще изнесе заключителните концерти по проекта „Фортисимо в клас” на Фондация „Америка за България”. В два концерта – от 11 и от 12.30 часа, учениците от СОУ „Иван Вазов” и Прогимназия „Цветан Спасов”, ще се запознаят със състава на филхармоничния оркестър и с ролята на диригента. Солист на концертите ще е цигуларят Чавдар Вълков. Специален гост ще е Адриана Николова – Печенката.

Втора поредна година проектът „Фортисимо в клас” запознава ученици с инструментите, включени във филхармоничния оркестър. В първото издание за учебната 2011/ 2012 г. от Плевен бяха включени само четвъртокласници от СОУ „Иван Вазов“. Тази учебна година в проекта се включиха и ученици от петите класове на прогимназия „Цветан Спасов“.

В рамките на 9 учебни часа децата се запознаха с 9 инструмента, включени в състава на филхармоничния оркестър, лектори на които бяха оркестранти от Плевенска филхармония.

Водещ на концертите на 28 март отново ще е Анна Цолова.

Инициативата „Фортисимо в клас” се провежда по инициатива на фондация „Америка за България” на диригента Максим Ешкенази, който обучава над 17 000 деца годишно по подобима на програма в Калифорния, САЩ.

Инициативата „Фортисимо в клас” има за цел да направи часовете по-музика по-интересни и дава възможност на учениците да се докоснат, дори буквално, до класическата музика. Освен че образователен ефект, програмата има и социален ефект, тъй като осигурява допълнителна заетост и доходи на българските музиканти. Крайната цел на проекта е да възпита бъдеща просветена публика, която да пълни концертните зали в България.

Прочетете също:

Проверка на Община Плевен не установи нарушения в ДГ „Първи юни“

Готов  е докладът от проверката, назначена от кмета на  Община Плевен д-р Валентин Христов по ...