Акценти
Начало / Образование / На солидарност между поколенията се учиха плевенски ученици в Италия

На солидарност между поколенията се учиха плевенски ученици в Италия

Преди броени дни ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен се завърнаха от посещение в Италия. Те бяха там по темата за солидарността между поколенията, част от поредния работещ в гимназията проект „Млади Европейци – заедно за едно по-добро бъдеще”. Той включва партньорство с 8 училища в Европа. Учениците и учителите  от  държавите – партньорки работят заедно с цел изучаване на  културни прилики и разлики, в резултат на което ще се насърчат междукултурни диалози в  училищата и местните общности.

Една от пътувалите до Италия, Полина Манушева от 12 „ж” клас, определи престоя в Италия като невероятно изживяване. „Бяхме впечатлени от културната програма, която бяха подготвили за нас. Освен това готвихме някои от техните типични ястия, учихме техните танци, работихме в екип, което беше най-ценно и изобщо … беше страхотно. Имахме и един ден, който прекарахме с бабите и дядовците, майките и бащите на домакините, цялата фамилия”, разказа Полина.

По време на посещението си всяка от участващите в проекта държави е представила продуктите си. Плевенчани са представили клип, който е сниман в РБ „Хр. Смирненски”, обясни ръководителят на проекта Марияна Крачунова. Това са два филма за доброволците от библиотеката. „Мнението на всички, особено на датчаните, които са с много висок стандарт и богат опит в европейски проекти, е че българските продукти са професионални и нашите продукти са най-добри. Независимо от това, че работим при най-тежки условия – с най-нисък бюджет в образованието, при нас решаващ е човешкият ресурс”, каза Крачунова. Според нея плевенските деца са били избирани неизменно за лидери на групите по време на уърк шоповете, слагали са ги на най-възловите места, защото освен всичко друго, са говорили перфектно всички езици.

В България през месец май предстои международна среща, на която ще дойдат толкова много хора, колкото никъде не ходят, анонсира Марияна Крачунова. По думите й, всички са любопитни да дойдат и да видят при какви условия растат нашите деца, в какви условия създават тези продукти, защо са на такова високо ниво. Това ще е международна среща по темата за България – Ден на Европа. Тя ще се проведе от 5 до 12 май, а Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен ще посреща над 60 човека гости от 8 държави. „Ние сме единствената езикова гимназия в страната с два финансирани и два нови проекта”, подчерта Крачунова.

През месец май французите ще дойдат с 12 човека екип, а плевенски ученици отиват сега през априлската ваканция във Франция, за да бъде направен в рамките на проекта допълнителен контакт за сключване на допълнителен договор между двете училища за дългосрочен обмен. „Всъщност френските деца идват в България да практикуват английски си, а нашите, плевенските, там ще си упражняват френския”, каза още ръководителят на проекта.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...