Начало / Култура / В Плевен отбелязаха 75 години от спасяването на българските евреи с концерт „Спасение – музика на доброто” (видео)

В Плевен отбелязаха 75 години от спасяването на българските евреи с концерт „Спасение – музика на доброто” (видео)

Творби на композитори и музиканти от еврейски произход звучаха в концерта „Спасение – музика на доброто”, представен вчера в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев” от цигуларя Чавдар Вълков и Магдалена Начева – пиано. Концертът е част от инициативите на Областна администрация – Плевен по повод 75-тата годишнина от спасяването на българските евреи и беше организиран със съдействието на читалище „Лик” и финансовата подкрепа на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.

Официални гости на събитието бяха областният управител Мирослав Петров, зам.-областните управители Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов.

Холокостът е зло, което не може да се побере в човешкия разум, акцентира в началото на концерта Катя Божикова, председател на читалище „Лик” – Плевен. Тя подчерта, че паметта е тази, която дава рамка на човешкия живот и е гаранция за утрешния ни ден.

Областният управител Мирослав Петров изтъкна, че „спасението на българските евреи е резултат от продължителен и драматичен процес” и в него се включват всички слоеве на тогавашното ни общество.

Програмата за концерта е подготвена със съдействието на известните артисти от еврейски произход братя Ешкенази. Чавдар Вълков и Магдалена Начева очароваха публиката с искреността на изпълненията си, като по-голяма част от произведенията те изпълняваха за първи път.

„Радвам се, че хората отделиха от ценното си време и дойдоха на концерта. Поводът е много хуманен – годишнината от спасяването на българските евреи, която се отбелязва в цялата страна. За нас беше чест, че бяхме музикални домакини на събитието за Плевен”, сподели Чавдар Вълков.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...