Акценти
Начало / Култура / Днес е Световен ден на музиката, възрастните хора и вегетарианците, празнуват и поетите

Днес е Световен ден на музиката, възрастните хора и вегетарианците, празнуват и поетите

В първия ден на октомври се отбелязват няколко светски  празника.

Първи октомври е обявен за Световен ден на музиката. Отбелязва се на тази дата по инициатива на ЮНЕСКО в 120 страни. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към организацията. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване. Доказано е, че колкото повече музика слушат децата, толкова повече се усмихват, а класическата музика има уникално въздействие върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата.

Първи октомври се отбелязва и като Международен ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

На 1 октомври е и Световният ден на вегетарианството – учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Първи октомври е и българският ден на поезията.

На този ден своя празник отбелязват още: Академията на Министерство на вътрешните работи (МВР) – обявен с Решение на 39-ото Народно събрание от 14 юни 2002 г.; българските застрахователи – обявен е за професионален празник през февруари 1996 г. с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи;  зенитно-ракетните войски – отбелязва се от 1 октомври 1960 г., когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...