Начало / Култура / С изложбата „Православни ценности“ беше открита нова галерия в Плевен

С изложбата „Православни ценности“ беше открита нова галерия в Плевен

Красотата е влязла в новата галерия „РОС-АРТ”. С тези думи депутатът Васил Антонов откри изложбата „Православни ценности”, с която беше поставен финалът на петдневен пленер по живопис с участието на 12 художници от страната. С вернисажа се постави началото на новата изложбена зала в хотел „Ростов”.

„Събитието, на което поставяме началото днес, е свързано с 25-та годишнина на Интерпарламентарната асамблея на Православието, в която участват 34 страни. През цялата година ще има чествания на тази годишнина по цял свят. Това е първото, а през следващата седмица голямо честване ще има в ливанската столица Бейрут. Вярвам, че чрез допирните точки между изобразителното изкуство  и православните ценности ще се докоснем повече до хората”, каза още Васил Антонов, който е зам.-председател на Комисията по вероизповедания и парламентарна етика в НС.

Всички автори са представени с по три свои творби – две на свободна тема и една на тема „Православие”. Към утвърдените творци се присъедини и 8-годишната Мария, внучка на известния български скулптор Иван Русев. Тя се представя с живописно платно на камбанарията на църквата „Свети Николай” в Плевен. Всичките картини, създадени по време на пленера,  ще бъдат дарени. Първите две от тях ще са за УМБАЛ „Д-р Георги Странски” и Инвитро център „Св. Елисавета” в Плевен. Картина ще бъде дарена и на председателя на НС. Картина от изложбата ще е част от наградния фонд на турнира, който ще събере в Плевен най-добрите ни шахматистки за последното десетилетие. Спортното събитие ще се проведе в навечерието на Празника на Плевен през месец май.

Домакинът на пленера-вернисаж Васил Антонов връчи на всички участници диплом и юбилеен плакет, изобразяващ от едната си страна Антим Първи – първия  председател на Народното събрание след Освобождението на България, а от другата – барелефът на НС.

 

„Хиляди благодарности, че получихме подкрепата да работим тук, в Плевен. Всеки от 12-те колеги се представя в различен стил и се получи една много интересна изложба. Надявам се, че културните мостове, които  започнах в Арт център Плевен ще продължат и в новооткритата изложбена зала „РОС-АРТ” и този пленер ще стане ежегоден”, сподели организаторът на събитието плевенският художник Огнян Кузманов.

С много добри впечатления съм от пленера, каза Николай Бузов, който се включва в пленера заради провокацията да се среща със свои колеги в различни формати. „За мен движението на артиста, срещите с различни колеги и различна публика, е много важен елемент от развитието му. Хубавото е, че в Плевен бяхме събрани художници от различни поколения и това е много любопитно. В изложбата, която представяме, картините си общуват много добре и се надявам това да бъде усетено от публиката”, каза Бузов.

В пленера-вернисаж участваха Огнян Кузманов, Николай Бузов, Петър Петров, Лора Пармакова, Анна Топалова, Катя Христова, Весела Петрова, Велина Сталева, Нина Русева и 8-годишната й дъщеря Мария, Евгени Недев, Венета Велева и Димка Ставрева.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...