Акценти
Начало / Култура / С поредица от прояви Военноисторическите музеи в Плевен ще отбележат Трети март

С поредица от прояви Военноисторическите музеи в Плевен ще отбележат Трети март

Във вторник, 27 февруари, в Къщата музей Цар Освободител Арександър ІІ” в Плевен ще бъде открита изложба по проект „Уникални реликви от Българското възраждане”. Тя ще представи експонати от Регионален исторически музей Пловдив „Лични вещи на доктор Георги Странски”. Откриването е от 11 часа.

Изложбата е част от поредицата прояви, с които Регионален военноисторически музей – Плевен и Община Плевен ще отбележат Националния празник Трети март и

140-та годишнина от освобождението на България.

На 28 февруари от 11 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде открита изложба „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.”, предоставени от посолството на Руската Федерация в София с презентация на книгата „Освобождение Болгарии – лики Войны и Памяти“. Москва, „Русские витязи“, 2018.

На 1 март, от 10 часа, в Мавзолея ще бъде отслужена панихида по повод 137 години от гибелта на цар Освободител Александър ІІ.

Същия ден, от 11.30 часа, в Панорамата  ще бъде представена изложбата от Национален конкурс за детска рисунка „Освобождението” и награждаване на победителите.

Кулминацията на проявите ще е на 3 март, от 17 часа, когато ще бъде инициативата „Плевен помни!”, организирана съвместно  с НПО „Рицари без броня”. Канят се всички плевенчани да присъстват на проявата пред Панорамата.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...