Начало / Икономика / Проект на читалището в Тръстеник представи възможностите за туризъм и работа в близки балкански държави

Проект на читалището в Тръстеник представи възможностите за туризъм и работа в близки балкански държави

НЧ „Неофит Рилски-1872“ – Тръстеник  представи финалното си събитие по проект „Европейски –Балкански следобяд“ на 24 октомври в лекционната зала на читалището. Проектът е по  Програма ”Нашият общ европейски дом”, която Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища” обяви и финансира  съвместно Община Долна Митрополия. Той е насочен към ученици от горен гимназиален курс, младежи, млади семейства и хора от третата възраст.

 Целта беше да повишим информираността на местната общност за възможностите за пътуване, туризъм, екскурзии, почивки, учене и работа в  две балкански държавите членки  на ЕС Хърватска и Словения, обясни секретарят на читалището Галя Кучева.

 Проектът е реализиран на два етапа – предварителна подготовка и информационно събитие . Подготовката на проекта  стартира в началото на месец октомври и включи изготвянето  на две мултимедийни презентации. В тях са представени снимки от лични архиви на тръстеничени за двете държави, дикторски информационен текст, записани интервюта с местни граждани, пътували  и работили в Хърватска и Словения. Подготвени са и информационни материали на хартиен носител за възможностите за туризъм, работа, продължаване на образованието, пътувания и търговия.  С участници от любителските колективи на читалището  е подготвена кратка  художествена програма, която  е представена в края на информационното събитие, като естествен завършек на всяко читалищно събитие. Художествената програма  съдържа песни на европейски поп изпълнители и скечове за българи, работили в чужбина.

„С реализирането на този проект очакваме да сме запълнили констатирана празнота в информираността на местната общност и да сме  предоставили информация и материали за две не толкова познати и популярни европейски дестинации. Очакваме да сме затвърдили статута на читалището като информационен център и да сме привлекли нови публики”, подчерта Галя Кучева.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...