Начало / Крими / Прокуратурата протестира присъда срещу неправоспособен шофьор

Прокуратурата протестира присъда срещу неправоспособен шофьор

Окръжна прокуратура – Плевен внесе протест пред Апелативен съд /АС/ – Велико Търново срещу присъда „8 години лишаване от свобода“, постановена по дело за причинена по непредпазливост смърт на пътя на жена, информира пресцентъра на ВТАС. Въпросната присъда жали и осъдения Николай М. С. (р.1988г.) от с. Буковлък. Въззивната инстанция ще гледа делото на 16 октомври 2017 (понеделник) от 10:30 часа.

Със своя присъда от 06.06.2017 г. по НОХД 155/2017г, Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимите Цветомир П. П. от с. Садовец и Николай М. С. от с. Буковлък за виновни в това, че на 10.04.2014 г. в гр. Плевен, при условията на независимо съпричиняване, при управление на МПС – лек автомобил „Рено Лагуна“, управляван от Цветомир П.П. и лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от Николай М. С., нарушили разпоредби на Закона за движението по пътищата (чл. 20 ал. 1, ал. 2 и чл. 50 ал. 1 от Цветомир П. П. и чл. 15, чл. 20 ал. 1 и ал. 2 от Николай М. С.), вследствие на което, по непредпазливост причинили смъртта на Веселка П. Н. от гр. Плевен, като Николай М. С. не е имал и необходимата правоспособност за управление на МПС.

На основание чл. 343, ал. 1 б „в“, вр. чл. 342, ал. 1, вр. с чл. 54 от НК, Окръжен съд – Плевен осъдил подсъдимия Цветомир П. П. на 3 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал. 1 от НК, отложил изпълнението на наложеното наказание с изпитателен срок от пет години (условно). На основание чл. 343г., подсъдимият се лишава и от право да управлява МПС за период от пет години, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 343, ал. 3, предл. 4, б „б“, вр. ал. 1 б „в“, вр. чл. 342, ал. 1, вр. чл. 2, ал. 2, вр. чл. 54 от НК, Окръжен съд – Плевен осъдил подсъдимия Николай М. С. на 8 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален общ режим.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Плевен и въззивна жалба от подсъдимия Николай М. С.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...