Акценти
Начало / Икономика / 8 юни – Световен ден на океана

8 юни – Световен ден на океана

През 1992 г по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята, провела се в столицата на Бразилия – Рио де Жанейро, датата 8 юни е определена за Световен ден на океана. Първото официално честване на тази дата обаче е през  2009 година.

Световният ден на океана насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. Самото име „океан“ идва от гръцки (Ōkeanos, Океан – бог на морето в древногръцката митология).

Световният ден на океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може  да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни с храна, транспорт и забавление.

Континентите и големите архипелази разделят Световния океан на 5 големи части .

Общата площ на моретата и океаните на Земята е около 361,26 млн. km2, което представлява около 70,8 % от земната повърхност. По-голямата част от тази огромна водна маса е съсредоточена в Южното полукълбо – 81% от Световния океан се намират там. Обемът на Световния океан е 1,34 млрд. km3. Средната дълбочина е около 3700 m, като най-дълбоката точка се намира при Марианската падина – 11 022 м.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...