Начало / Култура / Именити солисти в песенен концерт на 9 май в Плевен

Именити солисти в песенен концерт на 9 май в Плевен

Песенен концерт под наслов „Прекрасен ден, вълшебен да” ще поднесат на плевенчани солистите Мариана Цветкова и Цветана Бандаловска със специалното участие на пианиста и композитор – Йовчо Крушев. В програмата са включени песни от Сергей Рахманинов и Йовчо Крушев.

Концертът е на 9 май, от 19 часа, в зала „Катя Попова“

Mариана Цветкова е завършила Българската музикална академия, специализирала е в академията на Борис Христов за млади оперни певци в Рим. Дебютира на оперната сцена през 1991 в ролята на Ан Трулов в продукцията на Пламен Карталов на операта „The Rake’s progress” от Стравински на музикалните фестивали в Торино и Салерно. Международната си кариера стартира с първото си представяне в Ла Скала през 1999 г. Следват изяви на сцените в Мюнхен, Берлин, Токио, Дрезден, Рио де Жанейро, Лион. Създава си популярност с роли в оперите на Верди, Пучини, Р. Щраус, Маскани, Р. Вагнер, Джордано. Носителка е на награди от престижни конкурси в Тулуза, Брюксел, Ню Йорк. През 2013 получава Кристална Лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. През октомври 2016 получава награда за големи постижения в областта на изпълнителското изкуство от Фондация „Пучини – Личиа Албанезе” в град Ню-Йорк, САЩ. Със съдействието на музикално общество „Васил Стефанов” през 2015 публикува книгата си „Рихард Вагнер и българските оперни певци. Изпълнителски предизвикателства.”

Цветана Бандаловска завършва класическо пеене в Музикалната академия „Панчо Владигеров”. Лауреат е на редица конкурси, участва в майсторските класове на примите Гена Димитрова и Райна Кабаиванска, на диригента проф. д-р Густав Куун. От 2001г. е солистка на Националната опера. Участва в международни фестивали в Унгария, Турция, Швейцария, Русия и Италия. Репертоарът й включва творби от световната и българската камерна музика. През 2004 г. в творчески тандем с проф. Благовеста Константинова представя интегрално песните на Р. Вагнер за първи път в България. През 2011г. Министерството на културата я награждава с почетна грамота за принос в развитието на българската култура, а Съюзът на музикалните и танцови дейци й присъжда наградата „Кристална лира” . През 2016 получава наградата „Златно перо” за принос в развитието на оперното изкуство.

Проф. Йовчо Крушев  концертира от 16-годишна възраст в цяла Европа, Азия, Африка. Репертоарът му включва огромен брой клавирни концерти, солови и камерни творби. Проф. Крушев има богата колекция от награди – „Кристална лира” и „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, „Золотая муза” – за принос в популяризирането на руската музика в България, Специална награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на С. Рахманинов. През 2009 г. е награден с най-високата степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие за изключителен принос към българската култура. Активната си дейност на изпълнител, композитор и педагог съчетава със сериозни занимания с У-шу – китайска система за духовно и физическо самоусъвършенстване, възникнала преди около 3000 години.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...