Начало / Общество / „Безсмъртният полк” ще шества в Плевен

„Безсмъртният полк” ще шества в Плевен

Плевен ще е един от 37-те български градове, в които на 9 май ще шества „Безсмъртният полк”. Инициативата в нашия град се организира за поредна година от Дружеството на рускоговорящите граждани „Възход”. Точно в 17 часа членове на дружеството ще тръгнат в шествие от площад „Възраждане”, носейки портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба. Шествието ще продължи до паметника на площад „Свобода”, където ще бъдат поднесени цветя. Към шествието ще се включат и членове на плевенското дружество „Традиция”, които ще бъдат облечени в руски униформи. Така дружество „Възход” ще отбележи Деня на победата – 9 май, и 72-годишнината от края на Втората световна война, научихме от Светлана Бейдова, председател на дружество „Възход”.

„Безсмъртния полк” е световно движение, в което участват 40 държави.  Тази година участниците ще бъдат над 40 000 души. Очаква се присъствието на президента Румен Радев, към когото е отправена официална покана. В България движението е инициирано от обществената фондация „Безсмъртният полк“ през 2016-та година. То е свързано с функционирането на специален български уеб сайт „Безсмъртният полк“ (https://bezsmartniatpolk.com/) и шествията на Девети май на наследници на български участници в антифашистката съпротива. Само за една година уеб сайтът „Безсмъртният полк“ е събрал над 150 лични истории на мъже и жени, които са участвали в борбата срещу фашизма от 1923-та до 1945-та година. Историите, биографичните данни и снимките са предоставени от техните наследници. Председателят на фондация „Безсмъртният полк“ Павел Иванов допълнително е събрал архив от над 4 000 истории, които предстои също да бъдат публикувани в сайта.

За първи път „Безсмъртният полк” шества през 2012 г. в руския град Томск. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

Снимка: Архив ИнфоПлевен

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...