Акценти
Начало / Последни новини / 14 март – Световен ден на съня

14 март – Световен ден на съня

Световният ден на съня се отбелязва от 2002г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Денят е предложен за отбелязване през 2001 г.

Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете – минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът – спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките – спят по около 14 часа, предимно през деня.

Няма нищо по-здравословно за човека от дълбокия, пълноценен сън. В дрямката също няма нищо лошо, особено следобед, когато умората вече си казва думата, смятат лекарите и психолозите.

Статистиката сочи, че близо 45% от човечеството страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и рядко се търси консултация с медик. Често обаче безсънието не е породено само от стрес, лошо хранене, тютюнопушене или прекомерна употреба на алкохол, а е симптом за скрито заболяване.

Според специалистите, опиращи се на редица медицински изследвания, липсата на пълноценен сън е причина за множество заболявания. Недоспиването води до влошена концентрация, нарушава работоспособността, предпоставка е за затлъстяване и понижава тонуса на човек.

Прекарваме една трета от живота си в сън, затова трябва да обърнем сериозно внимание на проблема с недоспиването, за да бъдем здрави, да почиваме пълноценно, да се чувстваме жизнени и енергични.

Освен състояние, сънят е и процес с много фази. Всяка фаза има своя роля за човешкия организъм. Макар да са ни известни някои взаимовръзки между фазите на съня и телесните процеси и до днес, много от феномените на съня остават загадка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...