Начало / Образование / Във факултета по фармация в Плевен ще се изучават поне 10 уникални за страната дисциплини

Във факултета по фармация в Плевен ще се изучават поне 10 уникални за страната дисциплини

Най-малко 10 ще са дисциплините, които в страната ще се изучават единствено в новоразкрития факултет по фармация на Медицински университет в Плевен. Това каза днес на първата  си среща с журналисти деканът на факултета проф. Тони Веков. Той беше представен от ректора  на университета проф. Славчо Томов, който акцентира върху завидната биография на проф. Веков. Гордеем се, че не малка част от нея е свързана  с Медицинския университет в Плевен, изтъкна проф. Томов.  При представянето на декана проф. Томов му връчи копие от решението на парламента за разкриване на факултет по фармация в Медицински университет – Плевен, взето на 30 март 2016 г.

Деканът на факултет „Фармация” – проф. Тони Веков, подчерта, че приетите 30 първокурсници са от 12 области в страната, което е свидетелство за националната популярност на факултета. Общият брой на кандидатите е бил впечатляващ – 200. Първите приети студенти във факултета са с много висок среден бал – 30.57, което е над средния за другите два фармацевтични факултета в страната. Това е знак, че в Плевен са приети качествени студенти, посочи проф. Веков. Той изрази надежда, че много скоро новата сграда на факултет „Фармация” ще се изпълни с млади , енергични и умни студенти, след като от следващата година приемът бъде увеличен на 60 студенти. Проф. Веков подчерта, че в плевенския фармацевтичен факултет ще се подготвят основно кадри за фармацевтичната индустрия и за чуждестранните фармацевтични представителства в страната, каквито в другите фармацевтични факултети не произвеждат. Другата цел, върху която ще се фокусираме, е в обучението на кадри във фармацевтичния маркетинг, допълни той.

Ректорът проф. Славчо Томов добави, че имат идея да бъде разкрита и специалност клиничен фармацевт.

До края на следващата година се очаква новата сграда на факултета да бъде напълно оборудвана и да отвори врати за студентите. В момента вървят обществени поръчки за оборудване на лабораториите и аудиториите.  В лабораториите, в които ще се провежда производствената практика на студентите от трети курс, ще бъдат оборудвани с мини  линии за производство на лекарства.

img_6028%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8

Ръководството на университета вече е стартирало програмната акредитация на факултета за платено обучение на студенти. Тя е условие и за прием на чуждестранни студенти, каквато е и перспективата пред ръководството на висшето училище.

Факултетът по фармация има академичен състав от 59 преподаватели – 23 хабилитирани лица, доценти и професори, и 26 нехабилитирани преподаватели.

img_6024%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b2%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2

Проф. Тони Веков е доктор на науките и професор в катедра „Медицинска етика, управление на здравните грижи и информационни технологии“ към Медицински университет-Плевен. Завършил е Софийски Университет „Климент Охридски”, Биологически факултет, магистратура „Биотехнологични процеси“ и магистратура „Здравен мениджмънт“ в Медицински университет – София, Факултет по обществено здраве. Има множество специализации, включително специализации за старши мениджъри в Швейцария, Австрия, Русия, Германия, Франция и Белгия. Проф. Веков води лекционни курсове пред студенти по фармация, бакалаври по здравни грижи, магистри по здравен мениджмънт и пред студенти в медицинските колежи по здравноосигурителни системи, по основи на управлението в здравеопазването, по лекарствена и реимбурсна политика и маркетинг и връзки с обществеността. Научните му интереси са насочени в областта на реформите и управлението на здравните системи, ефективност на здравните услуги, организация и управление на кардиологичната помощ, здравноосигурителни системи и развитие на здравното осигуряване в България, лекарствена и реимбурсна политика, фармакоикономика и др. Автор е на повече от 200 научни трудове в национални и международни научни издания, на 19 учебника, 4 монографии и 2 практически ръководства. По два от неговите учебници ще се подготвят и първокурсниците във факултета по фармация в Плевен.
проф.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...