Акценти
Начало / Култура / Три плевенски групи сред петте хиляди участници в събора на Рожен

Три плевенски групи сред петте хиляди участници в събора на Рожен

Над 5 000 са участниците, които от днес ще се изявяват на събора в Рожен, който ще продължи до 17 юли.

Най-малкият участник е  3-годишната Виктория Петрова от с.Зафирово, обл. Силистра, а най-възрастният участник е 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”. В конкурсната програма ще се изявят състави и изпълнители от всички фолклорни области в страната. 168 са певческите групи, както и 29 ансамбъла, а танцовите състави тази година  са 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различни фолклорни области на България, както и 7 оркестъра. Ще има възстановки на 17 обичаи. На четирите сцени на поляните ще се представят групи от 207 народни читалища, както и формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

От Плевенско участие ще вземат Певческа група за автентичен фолклор от село Ракита и танцов клуб „Чародейка“ от град Плевен.  С тях ще бъдат и приятелите им от „Бащино огнище“. Те ще пресъздадат две живи картини. Едната е познатата вече в цяла България – „Легенда за Вълкашин войвода“, а другата е „Поглед към миналото – бит и култура“. Ще бъдат пресъздадени обичайните занаяти, народно творчество, ежедневие в едно българско село от началото на 19-ти век.

Във връзка със събора от Агенция „Пътна инфраструктура” въведоха временна организация на движението, като ограничиха транзитния трафик през прохода Рожен, в участъка от отклонението за Пампорово до с. Соколовци. Въвежда се временна организация за движение по направленията Пловдив – Смолян и Смолян – Пловдив.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...