Начало / Любопитно / Отбелязваме Международния ден на музеите

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Той се чества на тази дата от 1977 година, като целта му е да се повиши информираността и ролята на музеите в развитието на обществото. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums , ICOM ), проведена в Москва през 1977 г.

Всяка година празникът се провежда под различно мото, а от 12 години насам се провежда и Европейската нощ в музеите. Събитието се организира от ICOM, а в инициативата участват над 4 000 музеи в повече от 40 държави по целия свят.

От 2003 г. ИКОМ обяви 18 май и за ден на приятелите на музеите. Целта на празника е да се привлече вниманието на обществеността към мястото и значението на музеите в живота на всеки отделен човек и на обществото като цяло. Според Устава на ИКОМ, приет през 2001 г., музеят е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда.

Този празник се отбелязва в 150 страни по света.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...