Акценти
Начало / Здравеопазване / При зачервено гърло да се изследва и за скарлатина, препоръчват от РЗИ

При зачервено гърло да се изследва и за скарлатина, препоръчват от РЗИ

От Регионалната здравна инспекция в Плевен са изпратили препоръки до общопрактикуващите лекари да изследват и за скарлатина деца със зачервено гърло. Това се препоръчва заради зачестилите случаи на заболяването сред децата. За първите три месеца на годината са регистрирани 31 случая на скарлатина в област Плевен. Като само през месец март новите заболели са 14.

Това е сериозно заболяване, което води до много усложнения, предупреждава д-р Светла Козарова, от РЗИ – Плевен. Затова е нужно да се наблюдават и всички контактни в детските градини, в които има регистриран случай на скарлатина. Лечението е с антибиотици.

Скарлатината е заболяване, засягащо най-вече деца от 3- до 13 -годишна възраст (децата до 6 месечна възраст са предпазени от антителата, придобити от майката), предимно в зимния период на годината. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, болни от стрептококови ангини и назофарингити. Типично за това заболяване е развитието на регионални епидемии в обществени заведения, като сезонният пик обикновено се проявява през месеците от октомври до март. Скарлатината се характеризира с внезапно бурно начало, като първите симптоми обикновено са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия.

Характерно за скарлатината е последващото лющене на кожата, включително на дланите и ходилата. Заболяването често причинява усложнения: синуит, отит, лимфаденит, артрит, менингит, възпаление на средното ухо, засягане на сърцето, на ставите и др.

Лечението се извършва с лекарски контрол, като за най-успешно приложим медикамент се счита пеницилинът и неговите препарати, при изява на алергия към тях се използва еритромицин.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...