Акценти
Начало / Здравеопазване / 98 на сто от анкетирани деца наясно как да се предпазят от ХИВ

98 на сто от анкетирани деца наясно как да се предпазят от ХИВ

Проучване сред 100 ученици от девет плевенски училища са направили от Регионалната здравна инспекция в Плевен. В него са обхванати момичета и момчета на възраст от 11 до 16 г., които са отговаряли на седем въпроса, чиято цел е да се установи доколко са запознати с начините на предаване и предпазване от ХИВ инфекцията.

Всички анкетирани ученици са показали много висока степен на осведоменост  по темата. 98 от тях са отговорили, че сексът с презерватив е сред най-сигурните средства за предпазване от заразяване с ХИВ.  Същият брой ученици  знаят трите основни начини за заразяване – по полов път, чрез общи игли и манипулации, при които има кръвотечение. На въпроса как да се предпазят от заразяване 96 от децата са посочили на първо място използването на презерватив, след това се подреждат стерилните игли, въздържание от секс, избягване на рискови сексуални контакти.

Добри знания са показали учениците и в отговорите си на въпросите: може ли да се познае по външния вид дали човек е заразен с ХИВ – 96 са отговорили, че той изглежда напълно здрав; може ли да се предава зараза чрез храната – 92 са отговорили, че това не е възможно, също толкова е броят на знаещите, че комарите не могат да пренасят заразата от ХИВ.

Проучването ще продължи, за да се получи по-пълна картина за осведомеността на тийнейджърите по проблемите на ХИВ/СПИН.

Прочетете също:

Лято, разширени вени и венотоници

Лятото ни предоставя слънчеви моменти, повече време за забавление и пълноценна почивка. Но благословеният сезон ...