Начало / Образование / 95 седмокласници пропуснаха днешния изпит по български език

95 седмокласници пропуснаха днешния изпит по български език

изпит

2 124 седмокласници от цялата област днес се явиха на изпита по български език и литература. От предварително заявилите участие в изпитните зали не са влезли 95 ученици, научихме от Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Началото на изпита беше даден в 10.31 часа. Учениците работят върху Вариант ІІ, който беше изтеглен от журналист от БНР.

Седмокласниците първо  решават тест в продължение на 60 минути. Този изпитен модул е национално външно оценяване по български език и литература и е задължителен. Той може да донесе на ученика максимум 65 точки. Вторият модул, който е по желание,  е преразказ на неизучаван текст. За него на учениците се дават 90 минути за работа, а  максималният брой точки, които може да получат за този модул, е 35 точки. Обикновено двата модула решават учениците, които ще кандидатстват в държавни и общински училища с прием след  VII клас.

Темата за преразказа тази година бе от автора Светослав Минков от произведението „Снежният човек и врабчето“, а децата трябваше да преразказват от името на врабчето.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

Прочетете също:

Рекорден брой кандидат-студенти за магистърските специалности  на МУ-Плевен

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) отчита рекорден брой кандидат-студенти, желаещи да изучават медицина или фармация. ...