Начало / Общество / 9 май – Ден на Европа и Ден на победата

9 май – Ден на Европа и Ден на победата

На 9 май се отбелязва Денят на Европа и Денят на победата. Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Денят на победата е посветен на победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.

Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция.

Смята се още, че датата 9 май не е избрана случайно за празнуване на Деня на Европа. Това е датата на „второто раждане” на Европа, тъй като  на тази дата се слага край на Втората световна война. На 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В народите на бившата СССР дори и днес 9 май се отбелязва като Ден на Победата, в който се прекланят пред паметта на загиналите във войната.

В Европа и Русия Денят на победата се честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...