Начало / Култура / Днес е Летен Никулден

Днес е Летен Никулден

На 9 май Православната църква прославя за втори път през годината Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Народът го нарича „летни Никулден“.

Празникът съществува още от ХI век и е свързан с пренасянето на светите мощи на Николай Чудотворец от град Мира (Мала Азия) в италианския град Бари. През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител.

Българите наричат празника „Сухи св. Никола“ или „Лятна Никулка“ и го почитат за предпазване от суша, градушки и наводнения. Не се работи никаква домашна или полска работа, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия.
На Летен Никулден в Западна България се изпълнява молебен за дъжд – ритуално шествие Покръсти. В негова чест се коли мъжко животно за курбан, за да се предпази реколтата от градушка.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...