Акценти
Начало / Общество / Новата контактна мрежа на тролеите няма да бъде завършена в срок

Новата контактна мрежа на тролеите няма да бъде завършена в срок

Новата контактна мрежа на тролеите в Плевен няма да бъде изградена в срок. Това съобщи на заключителна пресконференция по Проект „Интегриран градски транспорт” кметът на Плевен Георг Спартански. Крайният срок за завършване на Проекта изтича на 31 декември, а към момента контактната мрежа е завършена едва на 86%. „Вариантите са два – да спрем до тук и да понесем 5 млн. лева санкции за неизпълнение на Проекта или да се опитаме да го завършим до 10 февруари”, посочи градоначалникът. Спартрански обясни, че единственият вариант е Проектът да бъде завършен и дейностите, които се осъществяват до 10 февруари, да се поемат за сметка на Общината. На тази дата изтича крайният срок за документално отчитане на Проекта. Така от 01.01.2016 година направените разходи за изграждането на контактната мрежа ще са за сметка на Общината, а очакваната стойност за тях е в размер на между 700 хил. лева и един милион. „Драматично голяма е вероятността да понесем санкцията от 5 млн.”, заяви още кметът на Плевен. Той допълни, че не може да се прави лъжливо документиране, че всичко е изпълнено, а да не е така. Това би бил вариант да се избегнат санкции, но е недопустим, тъй като е вид измама.

„И на мен не ми е приятно всеки път като отида в Министерството на регионалното развитие и благоустройството да слушам как само в община Плевен всички проекти са наопаки. Имало и други общини, в които има по нещо объркано по проектите, но само в нашата всичките не били както трябва”, посочи още градоначалникът. Той обясни, че пряко сили останалите 4 компонента на Проекта ще бъдат завършени в срок, а те също бяха под въпрос преди месец. „Аз и колегите ми сме бесни от състоянието, в което намерихме тези пет проекта”, коментира още Спартански. Той пак подчерта, че няма логично обяснение защо лятото и есента са проспани и през това време не се е работело.

пресконференция интегриран транспорт

Фирмата изпълнител на тази част от Проекта ще понесе също финансова санкция за това, че контактната мрежа не е завършена в срок. Дейностите по нея е трябвало да приключат още на 17 декември, но това не се е случило. В тази връзка Георг Спартански прогнозира, че плевенската сага ще продължи още поне няколко месеца, макар че Проектът ще бъде отчетен като приключен.

Припомняме, че целият Проект се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.Стойността му е 20 631 484,41 лева, а срокът за изпълнение приключва на 31 декември.

пресконференция интегриран транспорт

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...