Начало / Общество / 8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Червеният кръст и Червеният полумесец е създаден в чест на швейцарския хуманист Анри Дюнан, който е роден на 8 май1828 година. По негова инициатива за първи път са започнали да се формират групи от доброволци, които помагали на ранени на бойното поле. През 1863 г. по негова инициатива била свикана конференцията, която дава началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец.

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година, когато се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан.

Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици. Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват189. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

От много години на 8 май се придава по-универсално значение, подкрепят се индивидуални инициативи и обществени кампании не само за ролята и значението на националните червенокръстки дружества, но и за принадлежността на всяко от тях към световното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

Прочетете също:

16 оператори ще приемат протоколите на СИК от Плевен и общината

Изчислителният пункт на „Информационно обслужване”, който е разположен в Община Плевен, е тестван и запечатан. ...