Начало / Общество / 8 април – Международен ден на ромите

8 април – Международен ден на ромите

8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. по идея на Международната организация „Романо юнион“, подкрепена от ООН и Европейския съюз.

На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На същата дата през 1971 г. в Лондон се провежда и Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети ромски химн и знаме.
Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем” (Бродих, бродих). Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено полета. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Прочетете също:

Промениха наредбата за местните такси заради безплатните ясли и градини

Промени в действащата Наредба №17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на ...