Акценти
Начало / Новините в снимки / Плевенчани почетоха саможертвата на героите, извоювали Съединението на България

Плевенчани почетоха саможертвата на героите, извоювали Съединението на България

С панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове, започна днес тържественият ритуал по повод 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Пред паметника на загиналите воини от ІV Пехотен плевенски полк – един от най-доблестните защитници на делото на Съединението, днес се събраха много плевенчани, за да отдадат почит към подвига на тези, с чиято саможертва беше извоюван този съдбовен за историята на страната ни акт.

Сред официалните гости за честването бяха кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, председателят на ОбС Дарин Ангелов, депутатът Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, общински съветници и много местни политици.

В словото си кметът проф. Димитър Стойков изтъкна, че на 6 септември преди 130 години възтържествува една велика кауза – каузата на единството, националното достойнство и историческата справедливост. „Народът ни не се примири с диктата на Великите сили и не позволи повече да кърви раната на разкъсаната ни родина”, подчерта кметът и допълни, че актът на Съединението „обедини усилията не само на изстрадалите ни сънародници, а и на държава, политици, институции – независимо от техните  колебания и пристрастия”. Той припомни имената на всички онези български революционери и патриоти, които запалиха искрата на бунта и непоколебимата решимост онеправданите ни сънародници отново да бъдат част от майка България и героичния подвиг на Българската армия, която отстоя делото на Съединението. Словото си кметът завърши с думите, че днес повече от всичко се нуждаем от единение, безкористност, от мъдри и  принципни лидери и държавници, вслушващи се във волята на народа.

В знак на признателност към загиналите 1140 войни от славния IV Плевенски пехотен полк – един от най-доблестните защитници на делото на Съединението, бяха положени  венци и цветя пред паметника в Градската градина. Официалните лица също сведоха глави пред делото на защитниците на Съединението.

За тържествената атмосфера на празника се погрижиха Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков и  представителна рота от Плевенския гарнизон.

Следваща Предишна
IMG_2588Съединението - празник в Плевен
IMG_2590Съединението - празник в Плевен
IMG_2596Съединението - празник в Плевен

IMG_2594Съединението - празник в Плевен
IMG_2595Съединението - празник в Плевен
IMG_2600Съединението - празник в Плевен

IMG_2608Съединението - празник в Плевен
IMG_2612Съединението - празник в Плевен
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...