Начало / Общество / 78 полски и горски пожари в Плевенско само за четири дни

78 полски и горски пожари в Плевенско само за четири дни

Засушаванията и силните ветрове, поставят в значителен риск земеделските, полски и горски територии в област Плевен, като само за последните четирите дни от 21 до 25 септември са възникнали общо – 78 пожара, като от тях с 8 са с материални загуби и 70 без материални загуби. Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР Плевен. От началото на годината в региона са регистрирани 296 полски и горски пожари.

Най-много пожари са гасени от РС ПБЗН – Плевен – два с преки материални загуби и 14 пожара без материални загуби, и РС ПБЗН – Гулянци – 15 пожара без материални загуби.

Огнеборците напомнят да не се пали огън в горските територии, за да се предотвратят пожарите през пожароопасния сезон. Важно е да се следят метеорологичните прогнози и да не се допуска да се пали огън при ветровито време, което е предпоставка за бързо разпространение на пожара и пренасянето му на големи разстояния.

Апелът към гражданите е да не изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, както и стъклени или за еднократна употреба прозрачни пластмасови бутилки и чаши. Туристите, ловците и гъбарите да спазват мерките за пожарна безопасност по време на излети. Паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене, напомнят огнеборците. Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата и да не се оставя запаленият огън без наблюдение.

Всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. В случай на пожар, задължение на гражданите е да се обадят на тел.112. На нарушителите на противопожарните изисквания ще бъде търсена административно-наказателна отговорност, напомнят още пресцентъра на ОДМВР Плевен.

Прочетете също:

Паралелка „Баскетбол“ разкриват в СУ „Иван Вазов“ – Плевен

БК „Спартак Плевен“ продължава усилената си работа с подрастващите в града. От клуба ще си ...