Начало / Здравеопазване / 55 процента успеваемост при ин витро процедурите отчитат от Института по репродуктивна медицина в Плевен

55 процента успеваемост при ин витро процедурите отчитат от Института по репродуктивна медицина в Плевен

За първото полугодие на 2013 г. в Клиничния институт по репродуктивна медицина „Св. Елисавета” в Плевен отчитат 55.5% успеваемост при ин витро процедурите. Тя е с 23 пункта по-висока в сравнение със същия период на миналата година.  За първото полугодие в  центъра са преминали 135 жени за ин витро процедури, като при 75 от тях е установена клинична бременност. Това съобщи заместник-управителят на медицинския център Даниела Гонкова.

Ин витро центърът е извършил и 21 процедури, финансирани от Фонда за асистирана репродукция. Седем от тях са завършили с клинична бременност, което е 33.3% при 26.11% за същия период на миналата година. „Това показва също повишаване на процента успеваемост, независимо от закъснялото стартиране на процедурите, финансирани от Здравната каса”, обясни Гонкова.

31 жени, чиито процедури са финансирани от фонда през миналата година, вече са родили, като родените бебета са 39.  Даниела Гонкова уточни, че подаването на документи за фонда продължава  и че расте броят на одобрените, при които предстои ин витро процедура.

Прочетете също:

От днес излиза от употреба хартиената рецептурна книжка

От днес, 1 юли 2021 г., стартира електронната рецептурна книжка /ЕРК/ и излиза от употреба ...