Акценти
Начало / Образование / 511 първокурсници положиха академична клетва в Медицински университет – Плевен (снимки)

511 първокурсници положиха академична клетва в Медицински университет – Плевен (снимки)

Днес тържествено беше открита новата учебна година в Медицински университет – Плевен. За първи път първокурсниците на университета, които тази година са 511, станаха част от нововъведения ритуал за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Той бе въведен на 19 февруари 2018 г., когато официално стартира учебната година за новоприетите чуждестранни студенти. Те първи тържествено повториха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Новоприетите студенти в специалностите „Медицина”, „Фармация”, „Медицинска сестра”, „Помощник фармацевт”, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и „Медицинска козметика” бяха приветствани от ректора на Университета проф. Славчо Томов. „Днес вие влизате в много важен етап от живота си – етап на професионално изграждане и съзряване. От вас зависи с какво ще изпълните тези страници и тази ключова глава от вашия живот”, подчерта проф. Томов, като отбеляза, че те ще имат възможност да се обучават в университет, който се откроява като съвременен образователен и научно-изследователски център не само в страната, но и в Европа. „Помнете, да бъдеш част от академичната общност е не само привилегия, то е голяма отговорност. На първо място отговорност към вашите близки, но и към вашите преподаватели, които ще бъдат с вас следващите няколко години, за да предадат своя опит и умения, за да постигнете крайната цел на вашето пребиваване в нашия Университет”, каза още проф. Томов. Пожелавайки им „на добър час” той припомни мотото на висшето училище, което ще ги съпътства през целия им професионален път – „Не за себе си, а за всички”.

С поздрав към първокурсниците се обърна и кметът Георг Спартански, който акцентира върху това, че те са преодолели голяма конкуренция, за да станат част от академичната общност на Медицински университет – Плевен, който е от най-добрите сред над 50-те висши учебни заведения в България.

Да следват смело избрания път пожела на бъдещите си колеги Председателят на Асоциацията на студентите медици – клон Плевен.

Отговор на поздравленията направиха първокурсниците в специалност „Медицина“, приети с максимален бал 36.00. За първи път с максимален бал са приети четирима студенти. Това са Елица Кръстева, Екатерина Ватева, Кристина Пеева и Марина Димитрова, възпитаници на две от елитните гимназии в град Плевен – МГ „Гео Милев“ и ДФСГ „Интелект“.

Четирите момичета имаха честта да получат първи студентските си книжки лично от Ректора на университета проф. Славчо Томов. По традиция Ректорът връчва студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал по всички специалности на факултетите и колежа.

След което новоприетите студенти тържествено положиха Академична клетва.

Церемонията завърши с музикален поздрав от Общинска хорова формация.

Прочетете също:

Засилен интерес към кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ в Плевен

Студенти и ученици от Плевен се включиха в кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и ...