Начало / Икономика / 5.6 процента безработица в Плевен отчитат от Бюрото по труда

5.6 процента безработица в Плевен отчитат от Бюрото по труда

Леко увеличение на безработицата през първия месец на годината отчитат от Бюрото по труда в Плевен в сравнение с края на миналата година. Към днешна дата нивото на безработица в града е 5.6% спрямо 5.2% в края на 2019 г.

Това леко завишение  е обичайно за този период на годината, тъй като много производства със сезонен характер намаляват обема на дейността си, коментира Здравко Дафинов, директор на Бюрото по труда в Плевен. Той даде пример с месец септември, когато е отчетено най-ниското ниво на безработица за миналата година – 4.8%.

Към днешна дата общият брой регистрирани в Бюрото по труда в Плевен е 3536 безработни.

Обявените свободни работни места са общо 180 в най-различни отрасли на икономиката. Задържа се тенденцията да се търсят квалифицирани стругари, техник-механици, работници в шивашки предприятия. Обявени са също 10 свободни работни места за социални асистенти в Германия, като важно изискване за кандидатите е да владеят начално ниво на немски език.

Активно търсят работници и двете големи немски фирми в Плевен и Ловеч, които произвеждат компоненти за автомобилостроенето.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...