Начало / Общество / 48-ми рожден ден посреща Белене

48-ми рожден ден посреща Белене

С тридневни празници ще отбележи Белене 48 години от обявяването си за град. И тази година в програмата са включени много спортни и културно-развлекателни събития, празниците ще са от 7 до 9 септември.

Още в петък започват турнирите по борба, в които ще вземат участие спортисти от Белене, София, Враца и Бургас. Спортен комплекс “Гигант” ще бъде домакин на двудневен (в петък и в събота) спортен фестивал, в който са включени плажен волейбол, тенис на корт и петанка.

На 7 септември от 10.00 до 17.00 часа дирекцията на Природен парк “Персина” отваря врати за всички желаещи да научат повече за парка. Темата е “Биоразнообразие и екотуризъм – възможности за развитие”.

Сред културните мероприятия е традиционното празнично детско утро с Училища “Европа”, мото-рок фест с участието на групите ROCKSTER, NOTH и Ватикана. В съботното утро ще има и детско парти “Здравейте, малки таланти”, а в неделя е традиционния “Прощъпулник” на площада пред Общината.

В петък, 7 септември, от 18:30 часа е официалното тържествено откриване на празниците, като в концертната част е включен и спектакъл на фолклорен ансамбъл “Българче” от село Винга, Румъния, както и на младите талантливи танцьори от ансамбъл “Димум” Белене.

В съботната вечер на площад “България” Петя Боюклиева ще изнесе за беленчани и гостите на града концерт “Жена на всички времена”.

В неделя по традиция в църквите “Св. Вмч. Георги Победоносец” и “Рождение на Блажена Дева Мария” ще бъде отслужена тържествена литургия за здравето на жителите и просперитета на Община Белене.

Около обед на 9 септември в Белене ще пристигнат и археолози от цял свят, които са участници в 22-я Световен Лимес конгрес. Те ще посетят римския кастел Димум.

Финал на празниците ще поставят изпълненията на Гуна Иванова и танцова формация “Алгара” в неделя вечерта.

Прочетете също:

Преместваеми обекти в Плевен ще се поставят само по схема и одобрение от главния архитект на Общината

Общинският съвет на Плевен прие промени в общинската Наредба №15 за реда и условията за ...