Акценти
Начало / Общество / Да заставаме единни зад национални и местни каузи призоваха управляващите в Деня на Съединението

Да заставаме единни зад национални и местни каузи призоваха управляващите в Деня на Съединението

Тържественото отбелязване на 127 години от Съединението на Княжество България и Източна Ромелия  в Плевен се състоя пред паметника на ІV пехотен полк в градската градина. Церемонията започна с панихида в памет на загиналите, отслужена от плевенски свещеници.

Десетки плевенчани се събраха, за да отдадат почитта си пред подвига на онези, които извоюваха правото на България отново да я има на картата на Европа.

„Този акт на съединение на Княжество България и Източна Ромелия стана реалност благодарение на силната воля на всички българи и беше доказателство, че заедно можем всичко”, подчерта в словото си кметът проф. Димитър Стойков. Той нарече 6 септември „сакрална  дата в обединението на българската култура  и националност, в създаването за втори път на българската държава след петвековно отсъствие”. В словото си той призова да забравим личните си и политическите си пристрастия и да се обединим зад общите цели и деи. „Защото само по този начин можем да изградим бленуваната от предците ни България, само по този начин можем да бъдем достойни наследници  на хората, отдали живота си  за България”, каза проф. Стойков.

В своето слово областният управител Иван Новкиришки акцентира, че „Съединението на Княжество България и Източна Ромелия е едно чисто българско политическо завоевание, без  външни подбудители, крепители и защитници. Първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България”.

„Днес ние трябва да си дадем сметка, че никой от тези, които постигнаха това велико дело, не го направи за себе си. Всички дадоха на България от своята сила и вяра, за да я направят държава. Успехът става възможен и заради ясно изразената воля на всички политически партии и организации, да не допуснат ново разединение на България и да извоюват правото на българския народ да живее единен в собствената си държава. Сега във времето на различията, присъщи на демокрацията, е важно да заставаме единни зад националните и местни каузи, които ни обединяват. Защото само заедно можем да постигнем това, от което България има нужда”, каза още в словото си областният управител.

Тържественото отбелязване на Деня на Съединението завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника.

Тържествата продължиха  с изпълнения на Северняшкия ансамбъл на площада пред оркестрината в градската градина, които събраха десетки плевенчани, излезли на разходка в този празничен ден.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...