Начало / Общество / 47,5 млн. лева за община Плевен по Оперативна програма „Региони в растеж“

47,5 млн. лева за община Плевен по Оперативна програма „Региони в растеж“

47,5 млн. лева ще получи Община Плевен по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това обяви кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Както вече стана ясно, вчера за по-малко от 30 минути и само седмица след официалното решение на Европейската комисия за одобрение на Оперативната програма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпредели 1.4 млрд. лв. на 39 големи български общини. Плевен бе една от тези общини и определената за нея сума не е никак малка.
Различното този път е, че правомощията са делегирани директно на кметовете, което им дава право сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от програмата. Проф. Стойков уточни, че въпреки немалката сума, която е отделена и която трябва да бъде усвоена напълно, средствата няма да са достатъчно за всички планирани проекти. От тези средства най-вероятно ще се ползват за ремонт на сградата на ДКТ „Иван Радоев“ и на зала „Катя Попова“. Има заявка и за ремонта на една сграда на Пожарната и въпреки, че има обекти, които са държавна собственост, те също ще бъдат ремонтирани. Кметът на Плевен уточни, че до тук са подписани договори за общо 135 млн. лева и предстои подписването на договора за водния цикъл, който е на стойност 155 млн. лева.
Предвижда се през новият програмен период да бъдат усвоени най-малко 350-400 млн. лева, тъй като по думите на проф. Стойков това ще е последният шанс на Плевен за сериозна инвестиция в инфраструктурата и реализирането на наистина големи проекти. По негови наблюдения, след края на втория програмен период Европейският съюз отпуска средства само за бизнес и селско стопанство, така че това е последният шанс за града ни да се направят наистина големи промени.
За отпуснатите от министерството средства вече има и няколко идейни проекта. Те включват цялостно преобразяване на парка в Гривица, облагородяване на Скобелев парк и евентуалното включване на ремонта на Водната каскада и Градската градина.
Работи се и по проекта за трансгранично сътрудничество, който бе обсъден миналата седмица в Румъния. Там е предвидено преобразяване на крепостта „Сторгозия“ в Кайлъка. Идеята е да бъдат възстановени кулите на крепостта и тя да стане по-атрактивна туристическа забележителност.
Кметът на Плевен подчерта, че са отпуснати и 2 млн. лева за ремонт на уличната мрежа, като вече се изготвя план кои улици да бъдат включени.

Прочетете също:

Зам.- министър д-р Бойко Пенков: В Плевен добре си вършите работата

Представители на лечебните заведения и лекарското съсловие в Плевен и областта се срещнаха  днес със ...