Акценти
Начало / Образование / 435 първокурсници прекрачиха днес прага на плевенската Алма Матер

435 първокурсници прекрачиха днес прага на плевенската Алма Матер

В Медицинския университет в Плевен днес официално беше открита 42-рата нова академична година. 435 първокурсници прекрачиха прага на плевенската Алма Матер, от които  136 са новоприетите медици и магистър-фармацевти. Сред тях са 16 студенти от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония, приети от Министерството на образованието по Постановление на Министерски съвет. Във всичките 8 бакалавърски специалности на факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и Медицинския колеж, са приети  202 първокурсници.

По традиция всички новоприети студенти-първокурсници бяха посрещнати в зала „Магнум” със свитъци с химна на академичната общност. С изпълнение на студентския химн от Общински хор „Гена Димитрова” беше посрещнато академичното ръководство на университета. След което проф. Маргарита Александрова – зам.-ректор по учебната дейност, представи университета.

img_4165mu-nova-uchebna-godina

С приветствено слово към новоприетите студенти се обърна ректорът проф. д-р Славчо Томов. „Днешният ден е исторически, защото посрещаме първите студенти, които ще се обучават в новоразкрития факултет по фармация. Днес плевенската Алма Матер се откроява на картата на висшето образование у нас и Европа със съвременния си профил на иноватор, привличайки все повече български и чуждестранни студенти. Медицинският университет в Плевен е пионер във въвеждането на роботизираната хирургия и телемедицината. В Телекомуникационния център тази година ще отвори врати 3D студио за обучение на студентите, на разположение ще е и високотехнологичният образователен портал  – медицинската маса за виртуални дисекции”, каза ректорът проф. Томов, подчертавайки, че всичко това прави верен изборът на учебно заведение от първокурсниците.

img_4164cecka-cacheva-mu-pleven

В словото си проф. Томов акцентира и върху това, че портфолиото от специалности на университета се е обогатило с още една много атрактивна програма – фармация, и са привлечени много хабилитирани преподаватели за нея. Ректорът официално обяви и деканът на новия факултет – проф. Тони Веков.

От свое име и от името на академичното ръководство проф. Славчо Томов изрази огромна благодарност към председателя на Народното събрание Цецка Цачева за безрезервната й подкрепа за разкриването на факултета по фармация към Плевенския университет. По този повод ректорът връчи на Цецка Цачева плакет за изключителен принос.

Церемонията по откриване на новата академична година завърши с връчване от ректора на студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал по специалностите на факултетите и колежа.

Гости на церемонията бяха почетният ректор на Медицинския университет – чл.кор.проф. Григор Горчев, народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, вр.изп.длъжността кмет на Плевен Стефан Милев и други.

img_4172mu-pleven-uchebna-godina

 img_4176

Прочетете също:

Хората от Гулянци се помолиха за здраве и благоденствие

За осма поредна година жители и гости на Гулянци се стекоха в храма „Св. Георги ...