Акценти
Начало / Образование / Цецка Цачева беше удостоена с плакет за изключителен принос за разкриването на Факултета по фармация към МУ-Плевен

Цецка Цачева беше удостоена с плакет за изключителен принос за разкриването на Факултета по фармация към МУ-Плевен

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше удостоена от ректора на Медицински университет – Плевен проф. Славчо Томов с плакет за изключителен принос за разкриването на Факултета по фармация към висшето училище. Това стана при тържественото откриване на новата академична година днес. Церемонията се състоя в зала „Магнум” във Втора клинична база. При приемането на плакета Цецка Цачева, призна, че силно е развълнувана от признанието, дори е загубила слово. След което тя припомни дългият път, който е трябвало да бъде извървян до разкриването на факултета по фармация в Плевенския университет. „В началото винаги има един, който дава идеята. След това той увлича след себе си свои съратници и съмишленици и такива, които казват, че това няма да стане защото е много смел полетът на мисълта. Но с времето, когато си достатъчно упорит, когато  успееш да привлечеш на своя страна академичната общност, общинската управа, гражданите, студентите – бивши възпитаници на университета, нещата се случват”, подчерта Цачева.

img_4185cacheva-tomov

Тя изтъкна, че отстрани изглежда, че нещата са се случвали бързо. „Но повярвайте ми, много  време измина от началото. Три регистратури на Народното събрание – 41-во, 42-ро и 43-то, две редовни и няколко служебни правителства, различни състави на министрествата на образованието и на здравеопазването, различен състав на правителството, различни парламентарни групи. Казвам това, за да стане ясно какъв огромен екип от хора бяха ангажирани с тази идея. За мен е гордост да бъда една малка част от този огромен екип, затова поздравявам всички вас, участници в него и разбира се лично проф. Горчев, който запали искрата, който даде идеята”, подчерта Цецка Цачева.

В обръщението си към студентите и преподавателите по повод откриването на новата академична година Цачева сподели, че когато е на територията на Медицински университет – Плевен,  винаги изпитва „чуството на свобода, защото МУ се намира  в Плевен, който е символ на свободата и свободата на България започва от Плевен”.  А срещата й с толкова много млади хора на едно място говори, че „нашият град е жив, защото когато той диша с порива, ентусиазма, свободата на младите хора, той има настояще и има гаранция за бъдеще”.  Цецка Цачева отбеляза и важния факт, че където и да се реализират по-късно днешните студенти, биографията им ще започва с това, че са завършили Медицинския университет в Плевен.

Обръщението си Цецка  Цачева завърши с перифраза на Конфуции, че човек, който не може да напредва всеки, изостава всеки ден. „Скъпи приятели, напредвайте всеки ден, за да радвате вашите преподаватели, вашите родители и Плевен”, пожела Цецка Цачева.

img_4193cacheva-farmacia

След церемонията по откриването на академичната година Цецка Цачева посети и разгледа новопостроения фармацевтичен факултет. Тя не скри възхищението си от направеното и още веднъж поздрави екипът, работил за реализацията на този амбициозен проект.

img_4199

img_4188fakultet-farmacia

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...