Начало / Култура / Организират фолклорния фестивал „Пъстра шевица” в Червен бряг

Организират фолклорния фестивал „Пъстра шевица” в Червен бряг

Пъстра-шевица-Ч-бряг

Второто издание на фолклорния фестивал „Пъстра шевица” ще се състои в Червен бряг на 20-21 юни. Организатор е Народно читалище „Н.Й. Вапцаров 1908” със съдействието на Община Червен бряг. Фестивалът ще се проведе на открита сцена в два раздела – автентичен  фолклор и обработен фолклор. Всички фестивални прояви са със свободен достъп за публика. Участниците трябва да са любители. Фестивалът има конкурсен характер само за Раздел 2 – обработен фолклор. Заявки за участие ще се приемат до 10 юни 2014 г. миналогодишното издание на фестивала събра повече от 220 изпълнители от 16 селища на Северна България.

В раздел автентичен фолклор участниците представят обичаи, песни, танци и носии от съответния регион до 10 минути. Няма възрастови ограничения. В раздел обработен фолклор участниците се състезават по избор в певческо изкуство или танцово изкуство и са в три възрастови групи:

   –   деца – до 13 години

   –   младежи – от 13 до 20 години

   –   възрастни – над 20 години.

В Раздел ІІ могат да се изпълняват песни (до 8 минути) и танци (до10 минути) от  различни региони на България, обработки и т.н. Музикалният съпровод е по желание – оркестър, CD и др. Записите трябва да бъдат на отделен компактдиск (обикновен CD аудио формат)  и с добро техническо качество.

За всяка възрастова група по форма на изява ще бъдат присъдени първа , втора и трета награда. За участие в Раздел ІІ се заплащат такси както следва:

    – за индивидуални изпълнители  – 5.00 лв. на участник

    – камерни формации, дуети, триа – 3 лева на изпълнител.

    – групи за обработен фолклор – 20 лева (независимо от броя на участниците).

В журито на фестивала са включени утвърдени професионалисти. Извън конкурсните награди могат да  бъдат присъдени:

•          Специален приз на Община Червен бряг

•          Специална награда на журито – плакет и диплом;

•          Отличие за институция с най-голям брой формации, участващи във фестивала – диплом;

•          Участниците в Раздел І  ще получат грамота за участие и други награди.

Няма ограничения за броя участници в един ансамбъл.

Организаторите си запазват правата за снимане на изявите без заплащане. Участниците в Националния фолклорен фестивал „Пъстра шевица” поемат своите разходи за транспорт  и храна по време на провеждането на фестивала.

Заявки се подават на адрес: e-mail: [email protected] или на адрес: Народно читалище „Н.Й.Вапцаров 1908”за НФФ „ Пъстра шевица“, ул. „ Търговска” 17, обл. Плевен,   Червен бряг.

Прочетете също:

Тази вечер арт школа „Колорит” връчва тържествено над 260 награди на свои възпитаници

На тържествена церемония от 18 часа тази вечер пред входа на читалище „Съгласие“ – Плевен ...