Начало / Култура / 400 поклонници от Плевен и Белене ще посрещнат Папа Франциск в София

400 поклонници от Плевен и Белене ще посрещнат Папа Франциск в София

200 поклонници от Плевен, 200 от Плевен и групи от католическите общности в Малчика, Ореш, Асеново, Бърдарски геран ще се включат сред хилядите посрещачи папа Франциск в София на 5 май. Това съобщи днес на пресконференция отец Паоло Кортези, председател на Културен Център „Евгений Босилков-Белене“ и енорист на католическата общност в Белене.

„Идването на Папа Франциск в България е много важно за всички българи. Той носи позитивна енергия за мира на Земята. Той работи много за помирението, за уважението между всички. Затова е важно да пораснем в братството между всички християни и да бъдем заедно, да празнуваме заедно в този ден”, призова отец Кортези.

За посрещането на светия отец католическата общност в Белене се е подготвила усърдно. Отпечатани са малки брошури с лика на папата и с образите на блажения епископ Евгений Босилков и папа Рокали, който през 1925 г. е бил в Белене и е работил усърдно за помиряване на местната общност.

Беленските католици ще подарят на главата на римокатолическата църква специално нарисувана икона, на която са изобразени убитите от репресивната власт свещеници епископ Евгений Босилков, отец Павел, отец Йосафат и отец Петър, разстреляни заедно през 1952 г. „В тяхно лице виждам всички онези рози, които са разцъфнали от тръните тогава – общо 35 осъдени свещеници, пратени в Белене и лицата на всички невинни жертви на комунизма”, изтъкна отец Кортези.

При посещението на Папа Франциск в София всички беленчани ще сложат специално подготвени червени шалчета. „Те ще се открояват като капка кръв сред общата маса от бяло и жълто – цветовете на Ватикана, в памет на всички, които са страдали за вярата”, обясни отец Кортези посланието на това червено шалче .

Прочетете също:

Повече от 4 кандидати ще се състезават за едно място  по медицина и фармация в МУ-Плевен на изпита по химия

Утре, 10 юли, в Медицинския университет в Плевен ще се проведе  вторият изпит по химия ...