Начало / Последни новини / Европейско първенство и купа по Шотокан карате-до – отлични резултати за плевенските каратисти на Спартак

Европейско първенство и купа по Шотокан карате-до – отлични резултати за плевенските каратисти на Спартак

От 12 до 14 април в курортния град Бар, в Черна гора, се проведе Европейското първенство и купа по Шотокан карате-до за всички възрасти. В състава на националния отбор бяха включени 28  изявени състезатели на шотокан карате клуб Спартак 14 – Плевен. В конкуренция от над 1000 участници от 32 държави за пореден път те се справиха повече от отлично.

Мирела Йолова за пореден път се изкачи на почетната стълбичка като бронзова медалистка от първенството. След 2 победи и 1 загуба, Мирела затвърди позицията си на силен фактор сред девойките във възрастова група 16-17 години. Това бе последното й състезание в тази възраст. На Световното първенство в Чехия през октомври, тя вече ще се състезава при младежи и девойки от 18 до 21 г. В актива си тя има Европейска титла, две Вицесветовни титли и два бронза от Европейско първенство в индивидуалната дисциплина шобу кумите. Нееднократно е била фактор и в отборните битки в юношеските възрасти. И този път Мирела помогна на отбора си да завоюва два бронза в дисциплината отборно шобу кумите 16-20 г. – с отбора на девойките и микс отбора ( смесено юноши и девойки). В дисциплината шобу кумите отборно, друг наш състезател – Илхан Василев ( възпитаник на Спортно училище – Плевен) е вицеевропейски шампион. В отборните битки при юноши 12-15 г. той и съотборниците му пребориха отборите на Русия и Румъния, а на финала отстъпиха пред втория отбор на Румъния.

Резултатите на плевенчани в Европейската купа също са отлични – те спечелиха 2 златни, 1 сребърен и 5 бронзови медала в индивидуалните дисциплини.

Златен и бронзов медал спечели Станислав Станчев. Той безапелационно надви конкуренцията си в дисциплината шотокан ката и се изкачи на първото място, а в санбон кумите се класира трети. За 10 годишния Станислав това са поредни отличия. Той е един от най-изявените състезатели на детския национален отбор на България.

Вторият златен медалист е 8 –годишния Виктор Павлов, за който това беше първо международно участие. Виктор грабна титлата при 7-9 годишните деца в дисциплината санбон кумите след 4 убедителни победи.

Вицеевропейска титла от европейската купа донесе в Плевен Васил Брайков. 15-годишния юноша реализира 3 победи и 1 загуба на финала. Васил затвърди позицията си на стълбичката за пореден път, а през есента на Световната купа той вече ще участва при юноши 16-17 годишни.

Бронзовите медалисти на клуба са Йонан Михайлов – деца 7-9 г., дисциплина санбон кумите, Стефани Ангелова – 10-11 г. деца санбон кумите, Теодора Иванова – 7-9 г. деца санбон кумите и Йоан Тонов при 7-9 г. деца на ката. За Йонан и Стефани това са поредни отличия, а за Теодора и Йоан – дебют на международно състезание от висок ранг.

Златен медал в дисциплината отборно ката микс при ветерани над 40 г. донесе в Плевен и  Милена Кирниколова- старши треньор на клуба. В конкуренцията на два отбора от Беларус, отбора на Унгария и отбора на Литва, българският тим в състав Ресми Бобев, Ива Георгиева и Милена Кирниколова, се изкачиха на първото място на почетната стълбичка. Това е първи успех за България в тази дисциплина.

Отличното представяне във всички възрасти на състезателите на Спартак 14 – Плевен, затвърди за пореден път позицията им на силен фактор в европейските първенства и купи.

Ръководството на клуба и техните треньори – Милена Кирниколова и Маринела Петрова, отчитат като изключително успешен първият полусезон на отминалите най-важни първенства – Държавното и Европейското. В Държавните първенства състезателите ни донесоха 49 медала, а от Европейското първенство и купа общо12 медала.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...