Начало / Култура / 4 август е рождена дата за шампанското

4 август е рождена дата за шампанското

На 4 август 1693 г. бенедиктинският монах Дом Периньон създава шампанското. Макар първото голямо производство на пенливо вино да е около 1535 г. в областта Лиму, заслуга на монаха обаче е подобряването на технологията на производство на шампанско вино и на неговото качество. Името шампанско вино или само шампанско следва да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология във фреската провинция Шампан. Най-подходящите сортове за тази технология са  – „Шардоне“,  „Пино ноар“,  „Пино мьоние“ (фр. pinot meunier).

Класическото шампанско вино е бяло. Дори ако то се произвежда от червения сорт Пино ноар, то може да остане бяло, като веднага след изтискването ширата се отделя от джибрите.

Гроздето, предназначено за производство на шампанско, се прибира най-често по-рано, когато съдържанието на захари е по-малко, а нивото на киселините – по-високо. Първоначалният етап на ферментация и утаяване протича както при обикновените вина. След което виното се разлива в бутилки, към които се добавя захар и дрожди за протичане на вторичната ферментация. По време на тази ферментация отделеният въглероден диоксид остава в бутилката и се разтваря във виното, при което се повишава и налягането в бутилката. То достига до 6.1 атмосфери. Бутилките се поставят в специални изби в хоризонтално положение за вторична ферментация и престояват така от една до три години.

Последва процесът ремюаж (фр. remuage), през който ежедневно става превъртане на бутилките с малък ъгъл надолу, до получаване на вертикално положение, с цел събиране на утайката в гърлото на бутилката, върху тапата.

Отделянето на утайката от вторичната ферментация се нарича дегоржиране (фр. dégorgement). То представлява снемане на тапите, почистване от утайка, добавяне на незначително количество захар (дозиране) и затапване. Процесът дегоржиране е извършен за първи път през 1800 г. от фирмата Madame Clicquot, тъй като дотогава шампанското е било мътно.  В миналото за дегоржиране са използвани най-опитните винари, тъй като методът изисква изключителна точност и бързина. Сега това се извършва от автомати.

Едно от най-скъпите шампански вина е било купено от саудитски милионер през 2012 г. Той платил 136 000 долара за 6 литрова бутилка на една от най-известните шампански къщи Луи Рьодерер Cristal.  Бутилката е реколта 1990 и се смята за една от трите налични в световен мащаб..

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...