Акценти
Начало / Образование / 39 ученици от МГ „Гео Милев” – Плевен с лауреатски звания от национални олимпиади през тази година

39 ученици от МГ „Гео Милев” – Плевен с лауреатски звания от национални олимпиади през тази година

МГ „Гео Милев” в Плевен се нарежда сред училищата в страната с най-голям брой лауреати от национални олимпиади по учебни предмети през годината. Първенци са СМГ „Паисий Хилендарски“ със 143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия. След тях се нареждат  Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ „Иван Вазов“ ─ гр. Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ─ гр. Бургас (49 ученици).  МГ „Гео Милев“ ─ Плевен е изпратила 39 ученици на национални кръгове на олимпиади.

През 2016 година Министерство на образованието и науката е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лв.

Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ на Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016 ─ 2017 година, на обща стойност 1 433 315 лв.

През 2016 г. български ученици са спечелили 61 медала от международни олимпиади и балканиади. 6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 – по физика, 7 по химия, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по математика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст).

През 2017 година България ще бъде домакин на международни олимпиади – на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

Прочетете също:

Зов за помощ: 4-годишната Сияна от Плевен се нуждае от скъпо лечение, за да живее

300 000 евро е цената на шанса малката Сияна да живее. Това е сумата, която родителите ...