Акценти
Начало / Любопитно / Плевенчани изумяват света с уличен Театър на огъня и сенките

Плевенчани изумяват света с уличен Театър на огъня и сенките

fireter-gallery-2011-18

Плевенчани екзалтират публиката по света с уличен Театър на огъня и сенките. Грандиозните спектакли на артистите навсякъде са посрещнати с възторг и са желани отново, и отново. Театърът е проект, специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. Той се стреми да промени типичната представа за пърформанс, театър, шоу, парти и дори реклама. Целта му е да разчупи границата между публиката, сцената и артиста, като търси нестандартните места, сцени и похвати за това. Театърът на огъня и сенките кара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.

Както често се случва у нас, и тук никой не работи това, което е учил. Създателят на театъра е Пламен Иванов, който завършва биология в София, след което специализира реставрация и реконструкция на праисторически животни в Лисабон, Португалия. Първата среща на плевенчанина и негови приятели с уличният театър е през 2000-та година, когато през България преминава пътуващ цирк на колела от Лос Анджелис. Скоро Пламен разбира, че именно с това иска да се занимава и инвестира времето и усилията си в новото начинание. Започва да изучава огнени танци, жонглиране, ходене на кокили. Но минават доста години, докато идеите му намерят реализация. В началото на 2009 г той решава да загърби професията си и да се отдаде изцяло на създаването на първият по рода си български огнен уличен театър. В начинанието го подкрепя и брат му – Иван Иванов, който е ангажиран с техническото осигуряване на спектаклите.

fireter-gallery-2011-8

Формацията е наречена Театър на огъня и сенките – Fireter. Името е своеобразна компилация от английските думи fire – огън и theater – театър. Скоро атракционът има собствен интернет сайт, а по-късно и негова португалска версия. В началото трупата е малка, а в момента е от около 30 души – дизайнери на костюми, композитори, фотографи, оператори, аниматори и др. С годините броят на представленията нараства. Уличните артисти впечатляват със своето необичайно и приказно изкуство на много фестивали в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия, Португалия и др. А в последните две години и на изданията на най-големия фестивал в Европа – Глостънбъри фест в Англия.

fireter-gallery-2011-74

Уличният театър има едно основно предимство пред този в зала – използва пълната изненада за зрителите, които са обикновени минувачи и не очакват да срещнат по пътя си към вкъщи нещо толкова изумително. Артистите провокират публиката да излезе от ежедневието си и да се потопи в един свят, изпълнен с магия, приказки и смях.

И за плевенчаните важи с пълна сила поговорката „Никой не е пророк в собствената си страна”. В техния случай – в собствения си град. „Работим в много държави, както и в градове на България. С колегите ни от Кукления театър в Пловдив организираме Фестивал за улични изкуства в града вече 2 години. Получаваме пълна подкрепа от местната власт там, както и увеличаване на бюджета за този фестивал. Нашият роден град има прекрасните условия за създаването на подобен уличен фестивал, заради хубавите пешеходни и открити пространства, с каквито малко градове в България могат да се похвалят”, разказа Пламен Иванов.

fireter-gallery-2011-75

И добави, че трупата му има добрия опит и контакти с колеги от цял свят. Освен това е наясно с всички програми, по които Община Плевен може да кандидатства, за да получи финансиране за подобен фестивал от ЕС, което е почти на 100%. „Много по-малки градове в България вече го направиха, но не и Плевен. Единственото нужно е желание и упорита работа. Опитахме се да комуникираме с месните власти и подходихме с голям ентусиазъм, но получихме доста твърд отрицателен отговор”, добави Иванов, който се надява в бъдеще ситуацията в Плевен да се промени. Когато институциите подходят позитивно към темата, Плевен също би могъл да се радва на подобен приказен фестивал на уличните театри от цял свят.

fireter-gallery-2012-50 

Плевенските артисти са виждали какво ли не по света. Участията им са все на нестандартни, дори абсурдни места. Харесват да изненадват публиката си и да я довеждат до състояние на екстаз в очакване на неочакваното. „Играли сме върху понтони в езера, върху ледени пързалки, на тропически температури и в ледени замъци в Русия, на наводнения и пълен с кал терен на фестивала Гластанбъри в Англия и др.”, разказа Иванов. И добавя, че публиката навсякъде е различна. И точно защото, за да се осъществят всеки спектакъл артистите се нуждаят от публика, която не просто е публика, а се превръща в част от него, работата им е още по-вълнуваща. Всеки спектакъл е различен и игран в различните държави, придобива специфично излъчване, именно заради хората. „За нас навсякъде публиката е прекрасна, защото е различна – дори в щастието си”, обобщи Пламен Иванов.

Най-скорошната изява на Театъра е в зимния курорт „Боровец” по Новогодишните празници.

fireter-gallery-2012-55

fireter-gallery-2012-64

fireter-gallery-2012-83

Снимки: Fireter 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...