Начало / Здравеопазване / 29 октомври – Световен ден за борба с инсулта

29 октомври – Световен ден за борба с инсулта

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Най – често инсулт се причинява от тромб, който блокира/запушва/ кръвоносен съд, носещ кислород и хранителни вещества към мозъка. Когато това се случи, част от мозъка спира да получава кръв и кислород, от които се нуждае и постепенно започва да умира. Степента и местоположението на увреждането на мозъчните клетки определя тежестта на удара. Той може да варира от минимален до катастрофален. Тъй като различни области на мозъка контролират различни функции, специфичните ефекти на инсулта зависят от това коя област на мозъка се уврежда.

Предупредителните признаци за инсулт са внезапна скованост на лицето, ръката или крака, особено от едната страна на тялото. Внезапна обърканост, проблеми с говоренето или разбирането. Трудно фокусиране и проблеми с очите. Внезапно замайване, загуба на равновесие или координация.

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт, затова мотото на кампанията на Световната организация за инсулти „Един от шест” означава спазването на шест прости правила:

  1. Оценка на собствените рискови фактори и тяхното коригиране: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.
  2. Редовни физически упражнения.
  3. Избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета.
  4. Намаляване консумацията на алкохол.
  5. Избягване на тютюнопушенето.
  6. Обучение на населението за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви мерки трябва да бъдат взети.

Необходимо е ограмотяване на населението за ранните симптоми на мозъчен инсулт. Важен е незабавният контакт с БМП и приоритетното транспортиране на пациентите с мозъчни инсулти до най-близката болница с легла за лечение на остри инсулти.

Първичната и вторична профилактика и лечението в острата фаза на мозъчния инсулт изискват мултидисциплинарен подход от специалисти невролози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари и др..

При спазване на системата за организация на диагностично лечебния и профилакитчен процес ще се създадат реални условия за снижаване на болестността, смъртността и инвалидизацията от мозъчносъдови заболявания в нашата страна. С това ще се намалят както директните разходи за консумативи, медикаменти и обслужване на тежко инвалидизираните болни, така и на индиректните разходи на обществото, личността и семейството.

Със световния ден посветен на борбата с мозъчните инсулти, още веднъж се напомня на населението, лекарите, извънправителствените организации и медиите за важността на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите болести, с което ще се снижи значително смъртността и инвалидността от тези тежки заболявания.

Прочетете също:

Два филма за Плевенската епопея ще бъдат излъчени по повод Трети март  

Два документални филма, посветени на Плевенската епопея, ще бъдат излъчени по повод Националния празник на ...