Акценти
Начало / Общество / 29 март – Ден на военноинвалидите и военнопострадалите

29 март – Ден на военноинвалидите и военнопострадалите

Отбелязва се от 1915 г. във връзка с учредяването на 29 март с. г. на Съюза на военните инвалиди и пострадалите от войните в България. Съюзът е правоприемник на дружествата „Военноинвалид“, създадени през 1912-1913 г. На 1 декември 1950 г. прекратява дейността си с решение на Политбюро на ЦК на БКП. На 26 юни 1990 г. е възстановен под името Съюз на военноинвалидите и пострадалите от войните и в мирно време.

На 30 март 2005 г. на 30-я си конгрес организацията се преименува в Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. С Решение на Министерския съвет от 19 януари 2006 г. организацията е призната за представителна на национално равнище. До 2005 г. се отбелязва като Ден на военноинвалидите и пострадалите в изпълнение на воинските си конституционни задължения.

На вчерашното си заседание Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на държавното обществено осигуряване в размер на 11 063 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет за разплащане на извършени през четвъртото тримесечие на 2017 г. разходи от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите за предоставени дейности и услуги в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД.

Снимка: архив ИнфоПлевен

Прочетете също:

Първият български вентролог с представление в Плевен

Първият български вентролог и носител на наградата за най-добър комедиант за 2022 Димитър Иванов – ...