Акценти
Начало / Икономика / 28 април – Световен ден за безопасност на труда

28 април – Световен ден за безопасност на труда

Световният ден за безопасност на труда се отбелязва ежегодно на 28 април. За първи път Международната организация на труда (МОТ) отбелязва този ден през 2001 година.

В своя днешен вид Световният ден започва да се чества през 2003 година, когато с негова помощ МОТ лансира идеите за превенция срещу нещастните случаи по време на работа и свързаните с тях условия на труд и професионални заболявалия.

Тази година, Световният ден за безопасност на здраве при работа и Световният ден срещу детския труд засвидетелстват глобалната нужда да се подобри безопасността и здравето на младите работници и да се сложи край на детския труд.

Тази съвместна кампания има за цел да ускори действията за постигане на целта за устойчиво развитие за безопасна и сигурна работна среда за всички работници до 2030 г. и за прекратяване на всички форми на детски труд до 2025 г.

Данните показват, че младите работници – на възраст между 15 и 24 години, страдат до 40 процента по-висок процент на трудови злополуки, отколкото работниците на възраст над 25 години. Освен нараняванията, се сблъскват и с други опасности на работното място. Децата имат право да бъдат защитени от всички форми на детски труд, включително опасна работа, която засяга 73 милиона деца по света.

Кампанията също така подчертава критичната важност да се премахнат децата под минималната възраст за работа от всички форми на детски труд, включително опасна работа, и да се гарантира, че те имат достъп до качествено образование и посещават училище поне докато завършат задължителното образование и достигнат минималната правна възраст за труд.

Прочетете също:

За денонощие – 16 починали с коронавирус у нас, 264 са преборили заразата

За последните 24 часа у нас са регистрирани 204 нови случая на заразени с коронавирус ...