Начало / Образование / Обичаят Гергьовден представиха в НУ „Христо Ботев” – Плевен

Обичаят Гергьовден представиха в НУ „Христо Ботев” – Плевен

Представителен ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“ с ръководител Людмил Стефанов при НЧ „ Пробуда-1907“, с. Подем гостува днес в НУ „Христо Ботев” – Плевен. Те пресъздадоха обичая, свързан с един от най-почитаните християнски празници у нас – Гергьовден.Преди това танцьорите разказаха на децата за обичаите, свързани с този пролетен празник.

„В навечерието на празника е важно да разкажем на децата, да им покажем, да им дадем възможност да се докоснат до атмосферата и духа на нашето народно творчество. Наш дълг е като преподаватели и родители да съхраняваме българското, предавайки го от поколение на поколение и да възпитаваме децата си в това да уважават и почитат българските традиции и обичаи“, сподели директорът на училището Цветелин Горанов, чиято е поканата за гостуването на ансамбъла.

 

Фолклорният ансамбъл „Гайдуница” има за цел да издирва, съхранява и пресъздава песенен, танцов и музикален фолклор от Средна и Северна България. Впечатляващо за формацията е, че използват  автентични носии, голяма част от които са на повече от 100 години.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...