Начало / Здравеопазване / 234 на тест по биология за бакалавърските програми на Медицинския

234 на тест по биология за бакалавърските програми на Медицинския

234 кандидат-студенти са заявили участие в изпита по биология, който започна в 8 часа в Медицинския университет в Плевен, и който е вход за седем специалности в бакалавърските програми във факултетите „Здравни грижи” и „Обществено здраве”, и за Медицинския колеж.

В 7.45 ч в зала „Асклепий” на Ректората беше изтеглен вариант 17 на изпитния тест по биология. Вероника Попова от Плевен изтегли варианта на теста измежду подготвените общо 10. Минути преди това, в присъствието на родители и журналисти, от каса беше извадена запечатаната кутия с вариантите на тестове.

Кандидат-студентите имат на разположение 2 часа, за да решат теста. Той съдържа 30 въпроса с три възможни отговора. За правилното протичане на изпита се грижат 60 квестори.

180 са местата, за които ще се състезават 545 кандидат-студенти. От тях 95 са мъже. На изпит днес обаче се явават по-малко, тъй като кандидатите за бакалавърските програми имат възможност да избират да се явят на тест по биология или да участват в класирането с оценката си от държавния зрелостен изпит. Третият възможен вариант е кандидатите да се явят на тест, а за класирането да бъде избрана по-високата от двете оценки, обясни доц. Петьо Бочев, зам.-ректор по учебната дейност в Медицинския университет. Това свое желание обаче кандидатите трябва да са обявили предварително при подаването на документите за участие в класирането.

Най-голяма се очаква да бъде конкуренцията за специалността медицинска рехабилитация и ерготерапия, желаещите за която са 229. Специалността медицинска сестра са посочили 123 от кандидатите, на следващото място е специалността акушерки. Сравнително новата специалност опазване и контрол на общественото здраве са посочили 43 кандидати, рентгенов лаборант – 38, медицински лаборант – 36, за специалността социални дейности желаещите са 28.

Резултатите от първото класиране ще бъдат ясни на 31 юли.

На снимката: Вероника Попова от Плевен изтегли изпитен вариант 17 на теста по биология

Прочетете също:

И тази събота и неделя ще работи мобилен кабинет за ваксинация в Плевен

Тази събота и неделя (12 и 13 юни) в Плевен на пл. Възраждане пред Мавзолея ...