Акценти
Начало / Любопитно / 23 май – празник на Националната разузнавателна служба

23 май – празник на Националната разузнавателна служба

НРС

23 май е празник на Националната разузнавателна служба. Той е обявен за такъв със заповед на директора на Националната разузнавателна служба през 2006 година.
Българското задгранично разузнаване се създава на 23.05.1947 г. и функционира до края на 1989 г. като структура в Министерството на вътрешните работи. С Указ № 152 от 05.02.1990 г. на Държавния съвет на Народна република България се създава Национална разузнавателна служба при Държавния съвет на НР България. По силата на указа външнополитическото разузнаване на държавата се възлага на новосъздаденото самостоятелно ведомство.
Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България, влязъл в сила на 19.04.2002 г., урежда статута на Националната разузнавателна служба като ведомство извън състава на въоръжените сили, а в Преходните и заключителни разпоредби на този закон е установено, че службата прилага Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Правилника за кадрова военна служба до приемането на закон за организацията и дейността.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...