Начало / Култура / 21 март – Международен ден на кукления театър

21 март – Международен ден на кукления театър

21 март е определен за международно честване на Деня на кукления театър с решение от 2003 г. на Международния съюз на куклените театри към ЮНЕСКО. Денят се посвещава на популяризирането и подкрепата на кукленото изкуство.

В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България.

Плевенският театър за деца е създаден през 1958 г. Десет години той съществува като трупа към Народно читалище „Георги Димитров“ (днес читалище „Съгласие“), след което е одържавен. За директор е назначен Спиро Спиров и благодарение на неговите усилия, плевенските кукленици се сдобиват с отлично оборудван за целта собствен „дом“- бивша евангелска църква, споровете около която години по-късно стават причина за закриването на театъра. Днес Кукленият отдел е част от структурата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ . Това става през  1998 г., след като официално е закрит Плевенският държавен куклен театър.

Прочетете също:

Две изпитания за ХК Спартак от турнира за купата на България

Две сериозни битки за класиране на полуфинал предстоят на плевенския Спартак в турнира за купата ...