Акценти
Начало / Здравеопазване / 200 предпазни шлема дариха на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

200 предпазни шлема дариха на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

Известната двойка Веселин Плачков и Мариана Попова връчиха дарение на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“- Плевен  от името на Авиационно-космически форум (АКФ). То съдържа 200 специално разработени защитни шлема, които ще послужат на медицинския персонал на болницата в борбата й с COVID-19.Дарението е част от кампанията „Защитен шлем за всеки лекар“.

Звездната двойка показа и предаде шлемовете на Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, дм и на Главната сестра Ивайла Петкова. Университетската болница в Плевен изразява своята благодарност на АКФ за дарението.

Авиационно-космически форум (АКФ) е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, създадено от преподаватели и докторанти на Физически факултет на Софийски университет, в която членуват преподаватели от различни университети и БАН, инженери, студенти и ученици. Целта на организацията е популяризация на науката и насърчаване на научно-технически изследвания и дейности, разказват още в прессъобщението си. Сдружението смята, че в тези тежки времена в болниците трябва да има достатъчно лични предпазни средства и затова са разработили шлем, лек и удобен за работа, който не наранява кожата на лицето и попива потта по челото. Конструкцията е лесна за производство и лесно се прави в големи серии, казват от АФП, които са създатели на „Фотоника“, първият български авиостимулатор. От организацията съобщават, че до момента са  дарили над 700 шлема на болнични заведения, сред които ВМА, Инфекциозна болница София – СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Св.Ана“, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ -Плевен и други.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...